Sædprøve

GutteromPå Fertilitetssenteret analyserer vi hvert år flere tusen sædanalyser. De fleste gjøres i forbindelse med utredning og behandling. Vi gjør også flere kontroller etter sterilisering, og et økende antall menn ønsker sædanalyse for å vurdere sin egen sædkvalitet. Du trenger ikke henvising til sædprøve. Vi har satt av tid på dagen til slike analyser, og time kan avtales med sekretær på telefon 22 99 28 99. Analysen gjøres etter standardisert metode som er tilnærmet lik på alle fertilitetsklinikker. Vi bruker WHO sitt referanseområde.

Sædprøven skal produseres ved masturbasjon i utlevert prøveglass, fortrinnsvis her på Fertilitetssenteret. Han skal helst ikke ha hatt sæduttømming de siste 2 dagene før dette. Det bør heller ikke gå mer enn 7 dager siden siste sædavgang.

Det er noen menn som i denne situasjon kan ha vanskeligheter med å få til en sædprøve. Hvis dere mener det kan være mulighet for dette, vil vi gjerne vite det på forhånd. Det kan da avtales at dere medbringer sædprøven hjemmefra, det er da viktig at sædprøven holdes varm.

Ved behandling her, må mannen samme dag som egguthentingen  avlegge en sædprøve som skal brukes ved befruktningen.  I laboratoriet vil sæden bli preparert, dvs. sædvæsken fjernes og de mest bevegelige sædcellene isoleres for senere befruktning av eggene.