FERTILITETSRÅDGIVNING

Fertilitetssenteret tilbyr rådgivning til par og enslige som ønsker å undersøke sin egen fertilitet. Vi opplever stadig pasienter som kommer til oss for undersøkelse hvor vi overraskende finner lavere eggreserver enn alder skulle tilsi. Det har blitt vanligere de senere årene å utsette familieplanleggingen, og alder for førstegangsfødende i Oslo er godt over 30 år. En «fertilitetssjekk» er selvsagt ingen fasit, men kan hos mange forutse hvordan fertiliteten vil være noen få år fremover. Vi har også opplevd at par som har kommet til slik rådgivning har fått råd om at de må begynne å planlegge nå, da eggreservene er lave.

Kommer dere som par vil vi gjøre en generell fertilitetsutredning av begge. Dette inkluderer en samtale om faktorer som kan påvirke fertiliteten, hormonstatus, ultralyd av eggstokkene og sædprøve. Dette er samme utredning som vi gjør hos par som skal til assistert befruktning. Blodprøver skal tas på syklusdag 2 eller 3, du vil få rekvisisjon hos oss når dere kommer. Ultralyd kan gjøres gjennom hele syklus. Noen ganger vil vi gjøre en kontrastundersøkelse, da vil vi kunne fremstille livmorhulen og sjekke at egglederne er åpne. Denne undersøkelsen gjøres rett etter avsluttet menstruasjon og før tidspunkt for eggløsning. Videre undersøkelser avhenger av hva man finner.

Enslige, menn og kvinner får rådgivning tilpasset sin situasjon.

NB: P-piller kan vanskeliggjøre en korrekt vurdering. Ideelt sett bør kvinnen være uten p-piller i 3 måneder før en slik undersøkelse.

Ta kontakt med oss på mail eller telefon.

 

Tips til artikler og informasjon

Det finnes mange artikler og forum på internett som tar opp temaet barnløshet. Et innlegg på adressa.no av Kjersti Foros Ulriksen (05.04.2017) synes vi beskriver situasjonen  godt. Les artikkelen på Adressa her.