Egguthenting

Du skal ikke være fastende før egguthenting, men vi anbefaler at du bare spiser en «lett» frokost.

Før egguthentingen gir vi 8-10 mg Midazolan, et beroligende medikament, i tillegg til 2 kapsler Orudis (smertestillende). Dessuten gir vi en sprøyte med lokalbedøvelse til sidene for livmortappen øverst i skjeden. Helt smertefritt er inngrepet ikke, også lokalbedøvelsen kan merkes, men alt i alt er inngrepet ikke spesielt smertefullt. Mannen er velkommen til å være til stede ved egguthentingen.

Egguthentingen skjer ved at vi gjennom skjedeveggen fører en tynn nål inn i eggstokkene under ultralydveiledning og suger eggene ut. Antall kan variere relativt mye fra kvinne til kvinne, avhengig av den enkeltes reaksjon på hormonbehandlingen. Det kan også hende at noen eggposer er tomme, dvs. at de ikke inneholder egg. Dette er ikke mulig å bedømme på forhånd.

Selve inngrepet tar 10-20 min. Deretter tilrår vi at du hviler på Fertilitetssenteret i ca. 1 time før dere reiser hjem. Dere vil få snakke med både sykepleier og bioingeniør etter egguthentingen, eventuelt også lege dersom behov og mulighet. Du vil fortsatt være påvirket av medisinen og skal derfor ikke kjøre bil. Det kan være litt smerter etter egguthentingen og du kan gjerne ta vanlig smertestillende, f.eks. Paracet for dette. Det kan også være litt blødning den første tiden etter egguthenting. Ved sterkere smerter og/eller blødning bes du ta kontakt med Fertilitetssenteret.

Dere vil før dere reiser hjem få utlevert en egen detaljert informasjon om tiden etter egguttak.