Om tiden etter egguttak

For å bedre muligheten for at eggene skal utvikle seg videre og feste seg i livmoren, startes behandling med hormontilskudd av progesteron (Cyclogest) fra og med dagen etter egguthentingen. Cyclogest gis som stikkpiller til innføring i skjeden morgen og kveld i 15 dager. Dersom du er gravid skal behandlingen med Cyklogest fortsette i ytterligere 2-3 uker. Det er viktig at stikkpillen føres dypt inn i skjeden, og du bør ligge ½ time med tabletten før du står opp. I noen tilfeller gir vi andre progesteron-preparater eller Pregnyl/Ovitrelle som injeksjon i stedet for progesteron.Vi tilrår at kvinnen tar det med ro i 1-2 dager etter egguthentingen, eller til eventuelt ubehag etter behandlingen er opphørt. Sykemelding gis rutinemessig for egguthentingsdagen og for dagen for tilbakeføring av egg. Ved behov gis sykemelding også for de mellomværende dager. Sykemelding i tiden etter egginnsetting er vanligvis ikke nødvendig. Vi vil tilrå å unngå større fysiske anstrengelser de første 3-4 dagene etter egginnsetningen. Det anbefales også å avstå fra samleie i samme tidsrom. Utover dette er det ingen spesielle forholdsregler.Du skal ta en graviditetstest (blodprøve) ca. 2 uker etter egginnsettingen. Vi ber at dere ringer til Fertilitetssenteret etter nærmere avtale for å få svar på om prøven er positiv eller negativ. I tillegg kan man gjerne selv ta en vanlig graviditetstest i urin. Det har ingen hensikt å ta en graviditetsprøve før det er gått ca. 2 uker etter tilbakeføringen av befruktede egg, fordi eggløsningssprøyten (Ovitrelle eller Pregnyl) vil slå positivt ut på en svangerskapstest.Det er viktig at graviditetsprøven tas. Man kan gjerne ha litt blødning og likevel være normalt gravid. Blødning kan i noen tilfeller ses i forbindelse med en graviditet utenfor livmoren og det er viktig at denne diagnosen stilles så tidlig som mulig.

Dersom graviditetstesten er positiv vil dere få tid til ultralydkontroll ca. 5 uker etter egginnsettingen. Hvis alt er normalt ved denne kontrollen, vil vi henvise dere videre til vanlige svangerskapskontroller.

Vi har rapporteringsplikt overfor Sosial- og Helsedirektoratet om all behandling med assistert befruktning og resultatene av denne behandlingen. Etter fødsel og likeledes ved eventuell abort, vil vi derfor be om å informeres om utfallet. Vi vil be om at utlevert eller tilsendt skjema returneres oss etter avsluttet svangerskap.

Hvis graviditetsprøven er negativ vil dere få tilbud om en samtale med en av Fertilitetssenterets leger for en gjennomgang av behandlingen og rådgivning om fremtiden. Hvis dere ønsker å prøve igjen, bør det gå 2 menstruasjons-sykluser før et nytt behandlingsforsøk påbegynnes, dvs. dere kan kontakte oss igjen tidligst på menstruasjon nr. 2 etter siste forsøk.