Skip to main content

Mulig risiko ved assistert befruktning

Det er liten risiko forbundet med behandling med assistert befruktning, men følgende bivirkninger og risiko kan opptre:

Bivirkninger forårsaket av medisinen

Under hormonbehandlingen kan det oppstå forsterkede plager av samme type som kjennes fra den normale menstruasjonssyklus (kvalme, tyngde i kroppen og brystspenning, hodepine og tretthet). Under forbehandlingen med suprecur er det noen som er plaget med humørsvingninger og hodepine. De tilførte hormonene medfører alltid en relativ overstimulering av eggstokkene, noe som kan gi smerter i noen dager. Dessuten vil det naturlig være øm i underlivet i noen dager omkring egguttaket.

I sjeldne tilfeller kan det som følge av hormonbehandlingen oppstå et såkalt «overstimuleringssyndrom» (OHSS), som i alvorlige tilfeller kan kreve innleggelse på sykehus. Alle bivirkninger av hormonbehandlingen er forbigående.

Allergiske reaksjoner

Det er i meget sjeldne tilfeller sett allergiske reaksjoner på hormonbehandlingen og lokalbedøvelse/smertestillende som gis i forbindelse med egguttaket. Det er derfor viktig at dere opplyser om eventuelle tidligere allergiske reaksjoner.

fertilitetssjekk-fertilitetssjekk oslo-fertilitetsklinikk-fertilitetsklinik oslo-fertilitetstest menn-fertilitetstest kvinner-fertilitetssenteret-ivf-assistert befruktnin

Infeksjon

Det kan i sjeldne situasjoner oppstå infeksjon i underlivet etter egguttak. Dette vil i så fall gi symptomer i løpet av den første uken.

Blødning

Det kan oppstå blødning til bukhulen i forbindelse med egguttak, noe som en sjelden gang kan gjøre sykehusinnleggelse og eventuelt operasjon nødvendig.

Skade på andre organer

Det er beskrevet at andre organer, for eksempel tarm, urinblære eller blodkar, kan skades i forbindelse med egguttak. Dette er svært sjeldent.

Unormal graviditet

Abortrisikoen vil tilsvare omtrent det som er tilfellet ved naturlig befruktning og øker med økende alder hos kvinnen. Graviditet utenfor livmoren sees hos ca. 2-3% av de som blir gravide.

Ved tilbakeføring av to befruktede egg vil noen graviditeter utvikle seg til tvillinger. Risikoen for tvillinger er også sterkt aldersavhengig og er størst hos de yngre kvinnene. En tvillinggraviditet forløper stort sett normalt, selv om ca. 50% føder 3 uker eller mer før beregnet termin. Det er også en teoretisk mulighet for trillinger etter tilbakesetting av 2 embryo, men dette er meget uvanlig.

Er det risiko for barn med misdannelser?

Det er i dag født over 6 millioner barn i verden etter behandling med assistert befruktning. Statistikken viser at risikoen for å føde et barn med misdannelser ikke er øket, i forhold til barn unnfanget på naturlig måte.

Alle kvinner som er over 38 år ved beregnet termin vil etter gjeldende regler ha tilbud om blodprøve (”duotest”) med utvidet ultralydundersøkelse.

Er det risiko for kreft i eggstokkene?

Det er ikke noen dokumentert risiko for utvikling av kreft i eggstokkene senere i livet som følge av hormonbehandlingen.

fertilitetssjekk-fertilitetssjekk oslo-fertilitetsklinikk-fertilitetsklinik oslo-fertilitetstest menn-fertilitetstest kvinner-fertilitetssenteret-ivf-assistert befruktnin

Kontakt oss

Har du spørsmål eller lurer på noe, ikke nøl med å ta kontakt med oss. Vi svarer deg så raskt som mulig.

PasientSky

Vi benytter PasientSky for sikker kommunikasjon og oppfølging av deg som pasient.

Pilestredet Park 7, Inngang A, 3. etg. Inngang fra Stensberggt.

T: +47 22 99 28 99

Volvat Spiren - Oslo

Vi er sommerstengt fra og med 8 til 28 juli (uke 28, 29 og 30)

Vakttelefonen er tilgjengelig for beskjeder/spørsmål som ikke kan vente til vi åpner igjen 29/7.

Frister for siste/første behandlinger og mer informasjon kan sees her.

God sommer fra oss i Volvat Spiren Oslo 🌞