Skip to main content

Emosjonelle utfordringer

Infertilitet kan være en tung emosjonell belastning for de involverte.

Det er ikke uvanlig at paret har vært gjennom mange runder med skuffelse og fortvilelse før de tar steget om å søke hjelp. Dermed er det ganske naturlig at mange er slitne og skjøre emosjonelt når avgjørelsen om å forsøke IVF er tatt.

Å bestemme seg for IVF behandling er ofte et stort steg for mange, men det kan også gi fornyet håp og motivasjon.Selve behandlingen er ganske intens, men det er absolutt ikke umulig å mestre den emosjonelle berg- og dalbanen denne reisen kan føre med seg. Med god egenomsorg og støtte kan dere komme gjennom dette på en positiv måte.

Yoga for fertilitet

fertilitetssjekk-fertilitetssjekk oslo-fertilitetsklinikk-fertilitetsklinik oslo-fertilitetstest menn-fertilitetstest kvinner-fertilitetssenteret-ivf-assistert befruktnin
fertilitetssjekk-fertilitetssjekk oslo-fertilitetsklinikk-fertilitetsklinik oslo-fertilitetstest menn-fertilitetstest kvinner-fertilitetssenteret-ivf-assistert befruktnin

Hvordan håndtere stress ved IVF- behandling

Bekymringer

Det er mange spørsmål som kan dukke opp underveis. Kanskje bekymrer du deg for om IVF er en trygg behandling, om mulige risiko og bivirkninger av medisinene. Hva om du blir sykemeldt? Skal du fortelle arbeidsgiver om hva du går igjennom? Har dere råd til behandlingen? Det kan føles belastende å investere mye penger i en behandling som har usikkert resultat.

Infertilitet og IVF behandling kan også utfordre parforholdet. For eksempel kan partneren oppleve å føle seg utenfor og streve med å sette ord på følelsene i prosessen, mens kvinnen kan føle et sterkt behov for å snakke mye om det hun går igjennom.

Det er også dessverre slik at det er ingen garantier for at behandlingen lykkes. At paret må gjennom flere forsøk før de blir gravide er ikke uvanlig – og når man har investert så mye både fysisk, emosjonelt og finansielt kan et mislykket forsøk føles utrolig tungt.

Ved å bli klar over at mange går rundt med de samme spørsmålene, tankene og følelsene, vil du forhåpentligvis føle deg mindre alene. IVF kan være tøft, og det er vanlig å være nedfor iblant. Anerkjenn dine følelser og ta vare på deg selv i den tøffe tiden.
Det er faktisk mye du kan gjøre for å redusere din opplevelse av stress i prosessen!

Hvordan håndtere stress?

Stressreduserende teknikker

Yoga, meditasjon, pusteøvelser og massasje er eksempler på effektive måter du kan redusere stress og bygge emosjonell styrke, mens du går gjennom behandling.

Evnt å bruke tid på en hobby, gjøre noe kreativt eller prioritere aktiviteter som du synes er gøy kan også bidra positivt i prosessen.

Venner/ familie for emosjonell støtte

Har du familie eller venner du stoler på og som du kan snakke med om hva du går igjennom?

Åpne opp for at dine nærmeste kan støtte og hjelpe deg gjennom prosessen. Det er viktig at du føler deg forstått, og at de som kjenner deg best får lov å være gode støttepersoner.

fertilitetssjekk-fertilitetssjekk oslo-fertilitetsklinikk-fertilitetsklinik oslo-fertilitetstest menn-fertilitetstest kvinner-fertilitetssenteret-ivf-assistert befruktnin

Samhold i parforholdet

Kommunikasjon er utrolig viktig. Sett av tid til å snakke om IVF og tid hvor dere IKKE snakker om det. Begge deler er like viktig. IVF kan føles altoppslukende og begge trenger en pause fra det hele av og til. Snakker dere aldri om det kan viktige ting og tema glippe.

Bestem på forhånd hvilke forventninger dere har til hverandre. Skal begge være med på ultralyder, skal dere være sammen når dere skal teste og når vi ringer om resultatet?

Kanskje det kan være en ide å kontakte en samtaleterapeut? Uansett hvor sterkt og godt forholdet deres er, så er IVF tøft for parforholdet. Det kan by på et fristed der dere begge blir hørt, hvor dere kan være ærlige og åpne om hva dere opplever.

Hva med å planlegge hyggelige opplevelser, gå ut å spise sammen, eller oppleve noe nytt, med avstand fra alt som har med fertilitetsbehandling å gjøre?

Prøv å hold andre aspekter av livet så rolig og enkelt som mulig.

IVF kan ofte føles som enda en fulltidsjobb og vil kunne kreve mye av deg både fysisk og emosjonelt. Det er ikke sikkert du har så mye energi for andre prosjekter. Prøv å unngå å ta på deg store oppgaver eller ansvar på jobb eller bytte jobb. Gi deg selv plass til å puste og prioritere hvile.

Det er nok ikke mulig å fjerne alle stressfaktorer rundt din opplevelse rundt IVF behandlingen, men de foregående rådene kan hjelpe deg mer enn du kanskje tror. Det viktigste er at du vet at du ikke er alene. Dine bekymringer og dilemmaer er vanlige og naturlige og oppleves av mange pasienter som gjennomgår IVF over hele verden.

Husk at å bestemme seg for fertilitetsbehandling, viser styrke og mot!

Uansett hvordan utfallet av IVF behandlingen blir tilslutt så har du tatt kontroll over ditt liv og dine drømmer!

Vi på Fertilitetssenteret er opptatt av å se hele mennesket, og tilstreber å ta vare på det emosjonelle aspektet på lik linje med det fysiske.

Kontakt oss

Har du spørsmål eller lurer på noe, ikke nøl med å ta kontakt med oss. Vi svarer deg så raskt som mulig.

PasientSky

Vi benytter PasientSky for sikker kommunikasjon og oppfølging av deg som pasient.

Pilestredet Park 7, Inngang A, 3. etg. Inngang fra Stensberggt.

T: +47 22 99 28 99
E: post@fertilitetssenteret.nhn.no