Eggfrys/Oocyttfrys

Nedfrysing av egne ubefruktede egg (Eggfrys/Oocyttfrys)

Kvinner som av ulike grunner ikke ønsker å bli gravid ennå, kan få eggene fryst og bruke dem på et senere tidspunkt for å bli gravid. Antall og kvalitet på eggene reduseres med alderen. Da kan nedfrysing av eggene øke sjansene for svangerskap på et senere tidspunkt. Det anbefales å gjøre denne behandlingen når man er under 35 år, men individuelle vurderinger og råd gis også til kvinner mellom 35-38.

Kvinnen får hormoner i form av sprøyter for å stimulere eggmodning. Det gjøres ultralydkontroller for å overvåke modning av eggposene under stimulering. Når eggene forventes å være modne, gjøres egguttak i lokalbedøvelse. Jo flere egg som er lagret, jo større er sjansen for å bli gravid. Det kan være nødvendig med flere hormonstimuleringer og egguttak, da det er ønskelig å fryse ned mellom 10-20 egg.

På laboratoriet, vil embryologene sjekke eggene for modenhet før nedfrysning. Eggene må være modne for å kunne fryses ned. Embryologene benytter en fryseprosess som kalles vitrifisering, som er en hurtig nedfrysningsmetode ved bruk av en høy konsentrasjon av et frysestoff. De nedfrosne eggene legges deretter i tynne strå og lagres i flytende nitrogen eller nitrogendamp (-196°C). Her kan de, ifølge norsk lov, ligge lagret og brukes før kvinnen er fylte 46 år.  Ved å bruke vitrifisering som nedfrysningsmetode, er det en svært god overlevelse av eggene. De opptinte eggene kan så brukes til å utføre ICSI. Deretter blir de befruktede eggene dyrket videre i laboratoriet i 2-5 dager før ett embryo kan settes tilbake i kvinnens livmor, og eventuelt de resterende embryoene fryses ned.

Vil du vite mer? Les mer her.

Kontakt oss

Har du spørsmål eller lurer på noe, ikke nøl med å ta kontakt med oss. Vi svarer deg så raskt som mulig.

PasientSky

Vi benytter PasientSky for sikker kommunikasjon og oppfølging av deg som pasient.