Skip to main content

Eggfrys/Oocyttfrys

Nedfrysing av egne ubefruktede egg (Eggfrys/Oocyttfrys)

Kvinner som av ulike grunner ikke ønsker å bli gravid ennå, kan få eggene fryst og bruke dem på et senere tidspunkt for å bli gravid. Antall og kvalitet på eggene reduseres med alderen. Da kan nedfrysing av eggene øke sjansene for svangerskap på et senere tidspunkt. Det anbefales å gjøre denne behandlingen når man er under 35 år, men individuelle vurderinger og råd gis også til kvinner mellom 35-38.

Kvinnen får hormoner i form av sprøyter for å stimulere eggmodning. Det gjøres ultralydkontroller for å overvåke modning av eggposene under stimulering. Når eggene forventes å være modne, gjøres egguttak i lokalbedøvelse. Jo flere egg som er lagret, jo større er sjansen for å bli gravid. Det kan være nødvendig med flere hormonstimuleringer og egguttak, da det er ønskelig å fryse ned mellom 10-20 egg.

På laboratoriet, vil embryologene sjekke eggene for modenhet før nedfrysning. Eggene må være modne for å kunne fryses ned. Embryologene benytter en fryseprosess som kalles vitrifisering, som er en hurtig nedfrysningsmetode ved bruk av en høy konsentrasjon av et frysestoff. De nedfrosne eggene legges deretter i tynne strå og lagres i flytende nitrogen eller nitrogendamp (-196°C). Her kan de, ifølge norsk lov, ligge lagret og brukes før kvinnen er fylte 46 år.  Ved å bruke vitrifisering som nedfrysningsmetode, er det en svært god overlevelse av eggene. De opptinte eggene kan så brukes til å utføre ICSI. Deretter blir de befruktede eggene dyrket videre i laboratoriet i 2-5 dager før ett embryo kan settes tilbake i kvinnens livmor, og eventuelt de resterende embryoene fryses ned.

Vil du vite mer? Les mer her.

Kontakt oss

Har du spørsmål eller lurer på noe, ikke nøl med å ta kontakt med oss. Vi svarer deg så raskt som mulig.

PasientSky

Vi benytter PasientSky for sikker kommunikasjon og oppfølging av deg som pasient.

Pilestredet Park 7, Inngang A, 3. etg. Inngang fra Stensberggt.

T: +47 22 99 28 99
E: post@fertilitetssenteret.nhn.no