Skip to main content

Inseminasjon (AID/AIH)

Inseminasjon er den enkleste form for assistert befruktning.

Denne behandlingen kan gis til likekjønnede par (kvinner i et lesbisk parforhold), enslige kvinner og til par (mann og kvinne) der mannen ikke produserer sædceller. I disse tilfellene brukes donorsæd til behandlingen (AID).

Behandlingen tilbys også til par (mann og kvinne) som opplever problemer med å gjennomføre samleie, da benyttes mannens sæd til behandlingen (AIH). Inseminasjonsbehandling er betydelig enklere enn IVF/ICSI-behandling, men muligheten for graviditet og fødsel er begrenset, ca 15% pr. påbegynt behandling. Generelt anbefaler vi ikke inseminasjonsbehandling til kvinner over 40 år, da sjansene for å lykkes da er betraktelig lavere.

Ved inseminasjon følges kvinnen i sin egen syklus, og eggløsningstidspunkt bestemmes ved ultralyd av eggstokkene og en eggløsningssprøyte.

Etter eggløsning føres et tynt plastkateter gjennom livmorhalsen og inn i livmoren, hvor sædceller sprøytes inn. Dette er normalt ikke forbundet med ubehag.

Behandlingen kan gjøres i såkalt naturlig syklus (dvs uten hormoner) eller med lett hormonstimulering i form av tabletter eller injeksjoner. Dersom ultralydkontroller viser at det utvikler seg 3 eller flere store eggposer (follikler), må behandlingen avbrytes. Grunnen til dette er faren for flerlingsvangerskap. Alternativt kan behandlingen omgjøres til en IVF-behandling.

Ved inseminasjon med partners sæd må mannen levere sædprøve på klinikken på morgenen den dagen inseminasjonen skal utføres, ved bruk av donorsæd benyttes ett av sædstråene som allerede er bestilt og oppbevares på klinikken.

Inseminasjon kan kun gjøres dersom kvinnen har åpne eggledere.
Vi benytter donorsæd fra European Sperm Bank.

Etter norske retningslinjer benyttes det bare sæd fra ikke-anonym sæddonor. Donor forblir anonym for kvinnen/paret, men barnet har rett til kunnskap om donorens identitet når han eller hun fyller 15 år. Fram til 2019 var denne aldersgrensen 18 år.

Om paret ønsker flere barn med samme sæddonor kan donorsæd reserveres til søskenforsøk hos sædbanken og/eller lagres ved klinikken vår.

Kontakt oss

Har du spørsmål eller lurer på noe, ikke nøl med å ta kontakt med oss. Vi svarer deg så raskt som mulig.

PasientSky

Vi benytter PasientSky for sikker kommunikasjon og oppfølging av deg som pasient.

Pilestredet Park 7, Inngang A, 3. etg. Inngang fra Stensberggt.

T: +47 22 99 28 99
E: post@fertilitetssenteret.nhn.no